UITKIJKTOREN NPHK +
Het uitkijktoren-ontwerp combineert een slanke, zich in zijn omgeving integrerende stalen draagstructuur, met een boven de boomkruinen uitstekende houten cocon. De stalen ‘stammenstructuur', is zodanig opgebouwd dat de toren slechts drie raakpunten met de bodem nodig heeft en voor de rest geen verdere impact op de vegetatie heeft. De toren ingereert zich naadloos in zijn omgeving doordat de stalen ‘stammenstructuur' wegvalt tussen de stammen van de dennen. Zowel de structuur als de geperforeerde stalen tredes filteren, zoals de kruinen van de dennen, het licht naar beneden toe. Hierdoor lijkt de grenen cocon boven de kruinen te zweven.
De cocon zelf vormt een duidelijk baken in zijn omgeving. Wanneer de bezoekers langs de inclinerende stalen wenteltrap hun verticale natuurwandeling van bodem tot kruin hebben afgelegd, komen ze aan in een verwelkomende houten cocon die hun tegelijk een intieme geborgenheid en spectaculaire uitzichten biedt. De cocon is opgebouwd als een overdekte tribune die voor de nodige geborgenheid zorgt en anderzijds geen enkele visuele belemmering vormt. Dit laat alle bezoekers toe om op een veilige manier, in volledige ‘vrijheid' de omgeving te overschouwen en te observeren.
Het ‘platform' van de uitkijktoren bestaat uit een brede observatie rondgang, een observatie tribune en een observatie platform. De rondgang die een brede uit- loper van de tribune vormt, is vooral bedoeld voor de observatie van de bebouwde omgeving. De tribune laat toe dat alle aanwezige bezoekers een vrij en onbelemmerd zicht op het Nationaal Park hebben. Iedereen staat op de ‘eerste rij' qua observatie. Verder leent de tribune zich uitstekend tot rustplek waar er even kan gezeten worden na een fikse wandeling en genoten worden van een spectaculair uitzicht. De tribune kan ook nog dienen als ‘natuur- of bosauditorium' waar natuurgidsen hun uitleg aan bezoekersen klassen kunnen doen met het hele natuurspektakel in de achtergrond. Het is zelfsdenkbaar dat op deze plek kleine lezingen (natuur, architectuur,...) of voordrachten(poezie, performance,...) worden gehouden. De uitkijktoren krijgt hierdoor niet alleen de functie van een observatiepost, maar wordt een potentieel programmatorisch onderdeel van het bezoekerscentrum met een potentieel aan activiteiten. Hierdoor dreigt de toren minder geisoleerd te geraken en worden er vele bezoekers tot de plek aangetrokken.
Q&A: CONCEPT ACHTER HET ONTWERP- Hoe kan de uitkijktoren (op zijn plek) deel uitmaken van de hele toegangspoort- ontwikkeling, zonder dat hij geisoleerd dreigt te geraken?
Door ervoor te zorgen dat de toren programmatorisch een onderdeel van de hele toegangspoort-organisatie is, wordt hij, ondanks zijn ‘geisoleerde' ligging onderdeel van het toegangspoort-programma. Hij gaat dus ahw een LAT-relatie (Living Apart Together) met de andere toegangspoort onderdelen aan.
- Hoe komt deze LAT-relatie praktisch tot stand?
Door binnen het ontwerp extra mogelijkheden / gebruikswijzen voor de toren te creeeren kan deze meer dan alleen een observatieplatform worden. Dit moet natuurlijk steeds rechtstreeks aan de omgeving gerelateerd zijn en met respect voor de omgeving. De toren zou dan extra programma (buiten enkel observeren) kunnen huisvesten. Zo zou hij een sateliet ontvangstruimte van het bezoekers- centrum kunnen worden waar er uitleg of lezingen kunnen gegeven worden over het NPHK, midden in en met uitzicht op het NPHK.
- Hoe uit dit zich in het ontwerp?
Door het observatieplatform 3 dimensioneel te vervormen ontstaat er een overdekte tribune. Deze laat de bezoekers niet alleen toe om tijdens het rusten na een wandeling en de beklimming van de toren te genieten van het uitzicht (in een tribune heeft iedereen een ongehinderd uitzicht op de omgeving), maar creeert tegelijk de mogelijkheid om groepen te ontvangen en uitleg of lezingen te geven met het NPHK op de achtergrond. De toren werkt dan ook als het natuur- of bosauditorium van het bezoekerscentrum. Deze unieke extra mogelijkheid van de uitkijktoren vormt daardoor ook een extra aantrekkingspool voor de zuidelijke toegangspoort van het NPHK
> terug